Az év váltás és az új esztendő mögött sokkal több dolog található, mint gondolnánk

Az esztendő váltás és a hozzá kapcsolt szokások az idők folyamán sokat változtak, az egyik ilyen változó, a szemléletmód. Anno úgy gondolkodtak, hogy az óév lezárása a múlt, az új év pedig a jövőnek a kezdete. Ehhez a gondolkodáshoz vezethető vissza számos szokás. Egyébként az ünnep szónak van egy népies, nagyon kifejező meghatározása is: másként csinálni a dolgokat, mint a hétköznapokban.

Ezért az elmúló esztendőt lakomával, mulatsággal, hangosan búcsúztatták. Ez Szilveszter napján történik, ez a név latin eredetű, a jelentése erdő mellettit, erdőben lakót jelent. 
 
A társadalom állapotának a változása is kikövetkeztethető abból, hogy miként változtak az újévi kívánságok: néhány évtizede vált divatossá az egyén, az én központú gondolkodásnak az előtérbe kerülése. Ez újévkor úgy nyilvánul meg, hogy a kívánságok mostanság általában magával és maximum a családtagjaival kapcsolatosak. 
Régebben a személy hatóköre a kívánságok terén jóval tágabb volt: kiterjedtek a közösségre, az állatokra, növényekre, a környezetre, ezen felül a nem mindig érzékelhető szellemi dolgokra és a mindenhatóra is. Így is próbáltak még több „életet lehelni” a környezetükbe.
 
 
Az egyén, az én előtérbe kerülése és a szellemiség csökkenése lemérhető azon is, hogy a régi kívánságokban gyakran szerepeltek vallással, szentekkel, közösséggel kapcsolatos témák. Ma ez ritka, mostanság az anyagi jellegű és a testtel kapcsolatos kívánságok uralják a január elsejét.
 
Az egyre anyagiasabbá váló világra jó példa, hogy Magyarországon 1950-es évekig egész máshogy vélekedtek vidéken az élet dolgairól, a születés, házasság, halál hármast összefüggésében látták, mint az élet természetes rendjét. A körforgás természetes folyamatát mostanában kevesen látják át, a fókusz a személy előremenetelén van. 
Ezt a beszűkült látásmódot igazolja, hogy anno generációról generációra ugyan azok voltak a szokások, a jó kívánságok, hosszabb távon gondolkodtak, ma leginkább éves időszakban, hónapokban, megvalósítandó projektekben mérik az időt, a folytonosság ezen a téren sincs meg. 
 
Még több szilveszteri szokás itt, szilveszteri programok pedig itt!